Konkurs Kulinarny w Puńcowie
18 czerwca 2011 roku spotkamy się o godzinie 16.00 na festynie w LKS „Tempo”, by spróbować prawdziwych tradycyjnych potraw z naszej wsi. Zapraszamy na Konkurs Kulinarny w Puńcowie z nagrodami!
W tym dniu czeka mieszkańców wsi wiele atrakcji z okazji uroczystej prezentacji publicznej strony internetowej www.naszpuncow.pl oraz przekazania dostępu do niej liderom podmiotów publiczno-społecznych Puńcowa. Mieszkańcy otrzymają też w prezencie współtworzoną przez ich reprezentantów książkę „Nasz Puńców wczoraj i dziś”. Będą niespodzianki. Będzie też grać zespół muzyczny, będą występy kabaretowe.
Wszystkie te inicjatywy są efektem projektu „Puńcówka dzieli – my Puńców łączymy”, realizowanego w partnerstwie przez Koło Gospodyń Wiejskich w Puńcowie i Stowarzyszenie Klub Kobiet Kreatywnych z Cieszyna. Projekt jest dofinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego i służyć ma integracji mieszkańców wsi Puńców.
Niniejszym zapraszamy mieszkańców Puńcowa, by zaprezentowali woje popisowe dania. Celem konkursu jest nasze kulinarne dziedzictwo oraz prezentacja i dokumentacja wypieków i potraw z własnego regionu, zwłaszcza tych, które przygotowane zostały według dawnych receptur.
Podstawą regionalnej kuchni są ziemniaki, kapusta, szpyrki, masło, mąka i śmietana. Z tych produktów przyrządza się wiele różnorodnych potraw. W regionie Śląska Cieszyńskiego znów wracają do łask takie regionalne specjały jak: maćki w kapuśnicy, syrop z bzówek, placki z blachy, ser twaróg na słono i na słodko, zupa z kiszki, zupa bryja, zupa szczawula, placki na liściu kapusty z piekarszczoka (poleśniki), fazole ze szpyrkami i z kiszką, szynka i szpyrka z wyndzoka, prażuchy (prażona żarnówka), pieczki, kołocz ze syrym, szwołki (zacierka), buchta, warzonka, miodula i inne.
Dzisiaj te pyszności już rzadko pojawiają się na naszych stołach, ale może dzięki konkursowi zastaną przypomniane, przetrwają i będą Państwo je z chęcią gotować w swoich domach.
W czasie festynu będziecie mogli Państwo spróbować zgłoszonych do konkursu potraw, a także je zakupić na stoiskach po atrakcyjnych cenach.
Do udziału w jury konkursowym chcemy zaprosić: Wójta Gminy Goleszów, Przewodniczącego Rady Gminy Goleszów, Sołtysa Wsi Puńców, Przewodniczącą KGW w Puńcowie, Dyrektorkę Szkoły Podstawowej oraz przedstawicieli mediów: z radia CCM, z Radia Katowice, z „Głosu Ludu”, z „Głosu Ziemi Cieszyńskiej”, z „Panoramy Goleszowskiej” oraz z portalu ox.pl. Impreza ma charakter konkursowy. Potrawy oceniane będą przez jury powołane przez Organizatorki.
Potrawy oceniane będą w kategoriach:
1. torty, ciasta i ciastka,
2. potrawy, zakąski i napoje regionalne.
Do potraw tradycyjnych należy dołączyć przepis.
Kryteria oceny to:
a) smak, jakość, wygląd potraw,
b) nazwy gwarowe potraw związane z własnym regionem/wsią,
c) zgodność receptury z tradycją potraw z własnego regionu.
Decyzje jury są oparte na swobodnym uznaniu i nie podlegają reklamacji.
Dla zwycięzców w poszczególnych kategoriach przewidziane są atrakcyjne nagrody rzeczowe.
Wszyscy uczestnicy otrzymują wyróżnienia, a najlepsi dyplomy „Najlepsza potrawa – Smak Puńcowa 2011”. Organizatorki zastrzegają sobie prawo do wydania drukiem zbioru przepisów otrzymanych od wystawców bez wypłacania honorariów.
Organizatorki: KGW Puńców i Stowarzyszenie Klub Kobiet Kreatywnych Cieszyn
Zgłoszenia: By wziąć udział w konkursie należy jedynie zgłosić potrawę i podać swoje dane kontaktowe. Kartę zgłoszenia należy nadesłać pocztą lub elektronicznie w terminie do 10.06.2011 r. na adres:
Koło Gospodyń Wiejskich
ul. Sportowa 4
43 – 400 Puńców
Tel. 600 543 752, 33 852 90 17 – Przewodnicząca Joanna Byrtek, e-mail: joannabyrtek@onet.eu
Termin i miejsce imprezy:
18. 06. 2011 r., godz. 16.00
Ludowy Klub Sportowy „Tempo” w Puńcowie
Program konkursu:
godz. 15.00 – przygotowanie stoiska
godz. 16.00 – 17.00 ocena potraw przez jury, podsumowanie i wręczenie nagród
godz. 17.00 kiermasz potraw do wyczerpania zapasów.
Uczestnicy przyjeżdżają na koszt własny i przywożą gotowe produkty.