Book&cook, czyli nasz pomysł na Promocję idei czytania książek i zdrowej kuchni
W sobotę 24 września 2016 r. o godz. 14:00 w sali konferencyjnej Książnicy Cieszyńskiej odbędzie się spotkanie zatytułowane Book & Cook ramach dorocznego święta Skarby z cieszyńskiej trówły , zorganizowane przez Stowarzyszenie Klub Kobiet Kreatywnych, Książnicę Cieszyńską oraz Kaszosferę.
Elementem tego wydarzenia będzie prelekcja poświęcona dawnym polskim książkom kucharskim, połączona z prezentacją wybranych dzieł dotyczących sztuki gotowania, znajdujących się w zbiorach Książnicy Cieszyńskiej. Najcenniejszym eksponowanym obiektem będzie najstarsza zachowana drukowana polska książka kucharska – Compendium ferculorum albo zebranie potraw, autorstwa Stanisława Czernieckiego, kuchmistrza Lubomirskich, wydana w 1682 roku w Krakowie. Słuchać będziemy „smacznych” fragmentów tej książki czytanych przez wybitną aktorkę Sceny Polskiej Teatru w Czeskim Cieszynie Annę Paprzycę (na zdjęciu).
Zaprezentowane zostaną również publikacje Karoliny Nakwaskiej i Bronisławy Leśniewskiej, autorek XIX-wiecznych książek kucharskich oraz dzieło Józefa Polaka dotyczące kuchni dietetycznej. Autorzy prezentacji- Anna Rusnok i Krzysztor Kleczek z Działu zbiorów specjalnych opowiedzą w kilku słowach o najstarszych polskich książkach kucharskich oraz upodobaniach kulinarnych naszych przodków.
Wydarzeniu towarzyszyć będzie warsztat kulinarny prowadzony przez specjalistki zdrowego odżywiania z Kaszosfery, które odpowiedzą w praktyczny sposób na pytanie czy kuchnia staropolska może być inspiracją dla współczesnych trendów zdrowego odżywiania?
Wspólnie z uczestnikami stworzą zdrowe praliny z zaskakujących składników, nie tak całkiem obcych kuchni naszych przodków.
W programie: Praliny z fasoli, rafaello z kaszy jaglanej, praliny figowe.